Ekonomija

Milton Friedman - Ko ima korist od licenciranja?

Profesor Milton Friedman identifikuje korisnike propisa za licenciranje. "Naravno, mogli bismo reći da vodoinstalateri znaju bolje nego iko drugi zašto je potrošačima potrebna zaštita, ali ja sumnjam da je to razlog ​zašto oni posjećuju državne institucije. Oni su tamo jer žele da budu zaštićeni od "nelojalne" konkurencije. A vi znate šta to nelojalna konkurencija. To je svako ko naplaćuje manje od vas". 

Video: 

Socijalizam ne funkcioniše zato što država može određivati tržišne vrijednosti

Socijalizam ne funkcioniše zato što država može određivati tržišne vrijednosti.

Socijalizam ne funkcioniše zato što država može određivati tržišne vrijednosti

Šta to znači kada političari kažu da su pro-biznis orjentirani? - Learn Liberty

“Pro-Biznis” može značiti nekoliko različitih stvari kada izađe iz usta političara. To bi moglo značiti da žele da dozvole slobodnom tržištu da stvara što je više moguće radnih mjesta, ili bi moglo značiti da žele da tretiraju ekonomiju kao mašinu, da povlačenjem poluga i pritiskanjem tastera biraju dobitnike i gubitnike. Mercatusov viši naučni saradnik Matthew D. Mitchell objašnjava. Izvor: LearnLiberty.org

Video: 

5 dodatnih mitova o ekonomiji koji još uvijek nisu izumrli

5 dodatnih mitova o ekonomiji koji još uvijek nisu izumrli

Autor: Corey Iacono

Milton Friedman o subvencijama u privredi

“Na primjer, mogli biste imati veliki stepen zaposlenosti u gradu Logan u državi Utah, gdje bi ljudi uzgajali banane u toplim staklenicima. Ako bi imali dovoljno visoku tarifu na uvoz banana, onda bi moglo da postane profitabilno za izgradnju zagrijavanih staklenika i uzgoj banana u toplim staklenicima. To bi proizvelo radna mjesta. Da li je to razumna stvar? Ako to nije razumno, onda nije razumno ni vještački ograničiti uvoz čelika.” Ovaj video klip je isječak iz predavanja Miltona Friedmana na Univerzitetu Utah. 1978.

Video: 

Milton Friedman - Pinoče i Čile

"Ja nisam bio savjetnik Pinočeu. Nisam bio savjetnik čileanskoj vladi, ali sam više nego voljan da dijelim dio zasluga za izvanredan posao koji su naši studenti tamo uradili." Profesor Milton Friedman razjašnjava kontroverze o njegovom odnosu sa čileanskim diktatorom Augusto Pinočeom.

Video: 

5 mitova o ekonomiji koji još uvijek nisu izumrli

5 mitova o ekonomiji koji još uvijek nisu izumrli
 
Autor: Corey Iacono
Originalni izvor na engleskom jeziku: 5 Economic Myths That Just Won't Die
 

Šta je regulatorna zarobljenost?

Nekada davno, bilo je uobičajeno vjerovati da su regulacije uspostavljene kako bi se povećala korist za društvo. Od 1970-ih, ekonomska teorija regulacije je došla u prvi plan u polju istraživanja politike. Jednostavno rečeno, birači zahtijevaju povoljne regulacije i političari ih snabdijevaju u zamjenu za političku podršku. Prilikom donošenja političke odluke, zakonodavci upoređuju političku podršku na obe strane. Grupa koja stvara najviše političkog pritiska najčešće preovlađuje, a u većini slučajeva ona vjerovatno predstavlja privatne interese, a ne interese potrošača. Pogledajte kako Susan Dudley, profesor na univerzitetu George Washington, objašnjava koncept regulatorne zarobljenosti. Izvor: EconFree YouTube kanal.

Video: 

Hokejska palica ljudskog prosperiteta

U ovoj seriji, profesor Don Boudreaux istraživa pitanje koje ekonomisti postavljaju od vremana Adama Smitha: šta kreira bogatstvo? U vremeplovu ljudske istorije, nedavan porast životnog standarda podsjeća na hokejsku palicu, idući vodoravno kroz čitavu ljudsku istoriju, a zatim u nagli porast u samo posljednjih nekoliko vijekova. Bez specijalizacije i trgovine, naši drevni preci su samo troši ono što su mogli sami da naprave. Kako specijalizacija i trgovina mogu objasniti zapanjujući rast produktivnosti i proizvodnje u tako kratkom vremenskom periodu - nakon gladi tokom milenijuma, niskog životnog standarda, i neizlječivih bolesti? Izvor: MRUniversity YouTube kanal.

Video: 

Parazitska ekonomija

David Boaz iz CATO instituta i John Stossel objašnjavaju kako se razni paraziti bogate manipulisanjem države i tako čine društvo siromašnijim. Izvor: LibertyPen YouTube kanal.

Video: