bosna i hercegovina

Mene ba - Damir Nikšić o svojoj liberalnoj kandidaturi za Načelnika Opštine Centar Sarajevo

Damir Nikšić, gost u emisiji Specijal na TV KISS, govori o svojoj liberalnoj kandidaturi za Načelnika Opštine Centar, Sarajevo.  Voditelj Tvrtko Milovic.

Video: 

Damir Nikšić: Državna televizija

Damir Nikšić o tome kako javni emiteri nisu građanski već su režimski.

Video: 

Regionalna ESFL konferencija u Sarajevu - reportaža Televizije Sarajevo

Prva ESFL konferencija odrzana u septembru 2014 na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.  Reportažu napravila Televizija Sarajevo. Izvor: Televizija Sarajevo YouTube kanal.

Video: 

Daniel Hannan: Bosna - protektorat Brisela

“Bosna je pretvorena u vrstu Evropske unije u minijaturi, gdje se demokratsko samoodređivanje sputava, tako da bi se po svaku cijenu sačuvao ideal multinacionalne države. Sve počevši od plave zastave i zvijezdica na njoj, rekvizita i simbolizma oni su prepisali od Brisela.” Izvor: DanHannanMEP YouTube kanal.

Video: 

Nataša Srdoč o ocjeni Indeksa ekonomske slobode za BiH za 2014

Predsjednica i suosnivačica Adriatic instituta za javnu politiku Nataša Srdoč za Glas Amerike komentira rezultate Indeksa ekonomske slobode za Bosnu i Hercegovinu za 2014. godinu. U strateškom partnerstvu s autorima Indexa - The Heritage Foundation i The Wall Street Journal - Adriatic institut za javnu politiku objavljuje rezultate Indexa ekonomske slobode za Europu.  Izvor: Glas Amerike (14. 1, 2014)

Video: 

2013 Indeks ekonomske slobode za Bosnu i Hercegovinu - Heritage Foundation/WSJ - Adriatic institut

Nataša Srdoč, predsjednica Adriatic instituta za javnu politiku, predstavlja rezultate i rekomendacije indeksa ekonomskih sloboda za Bosnu i Hercegovinu za 2013 godinu, a kojega zajednički objavljuju Wall Street Journal i The Heritage Foundation.

Video: 

Treba li nam BHRT Kanal na Hrvatskom Jeziku?

U tekstu i komentarima članka "Ministar najavljuje hrvatski kanal, u BHRT-u nemaju pojma," publiciranom na slobodnaevropa.org čitam debatu o potrebi ili nepotrebi kreiranja Hrvatskog kanala na državnoj BH televiziji. 

Moj komentar sa libertijskog stajališta:

Bosni i Hercegovini nije potrebna nacionalna televizija.  To je ostavština prakse SFRJ, kao jedinog dozvoljenog medija za vrijeme pedesetogodišnje torture komunista.  Stoga nije potrebno uvoditi nove kanale već ukinuti i one postojeće i sačuvati novac u rukama građana.

Istina o Velikoj Vladi - Video

Prošli vijek zabilježio je veliki porast moći i uloge države, sa veoma malo diskusije o valjanosti i potrebi za istim.

Otkrijte istinu o Velikoj Vladi. Ona nije praktična i efikasna mašina, koja uspješno rješava probleme u korist društva.

Video preuzet sa: STOPandLOOK youtube channel

 

Drugi dio:

Prirodni Karakter Države

Jednostavna istina o vladi je da je ona neefikasna i rasipna, i kao takva građanima često čini više zla nego dobra. Zapravo, što je vlada veća, to je više štete prouzrokovano njenim naizgled dobronamjernim i plemenitim radom. Da bi dokazali ovu tvrdnju i izgradili argumente za superiornost klasičnog liberalizma, slobodnog društva, i minimalne vlade u odnosu na veliku socijalnu državu, pogledaćemo bliže u samu prirodu vlade: