intervju

Intervju s profesorom Jörgom Guidom Hülsmannom: Akademska zajednica kako je vidimo danas plod je bujajuće socijalne države

Jörg Guido Hülsmann je profesor na Sveučilištu u Angersu u Francuskoj. Viši je suradnik na Mises institutu u Auburnu, Alabami. Autor je brojnih članaka i knjiga, od kojih su neki „Deflacija i sloboda”, „Etika proizvodnje novca ”, „Kriza inflacionističke kulture” i „Mises: Posljednji vitez liberalizma”. Jedan je od najistaknutijih predstavnika Austrijske škole ekonomije. Predaje seminar o „novcu, bankarstvu i financijskom sustavu” na Institutu Cevro u Pragu za magisterijski program u politici, filozofiji i ekonomiji (PPE).

SiP: Profesore Hülsmann, što bi bilo od Vas da niste nikada upoznali Austrijsku školu ekonomije?

„Studiraj na engleskom, živi u Pragu!“


Novi diplomski studij Austrijske škole ekonomije u srcu Europe

Intervju s profesorom Josefom Šímom 

Video: 

Intervju: Profesor Walter Block o otvorenim granicama

U ovom intervjuu profesor Walter Block baca slobodarski pogled na pitanje otvorenih granica. Profesor Block američki je ekonomist Austrijske škole te libertarijanski teoretičar. Stekao je doktorat na sveučilištu Columbia i predaje ekonomiju na sveučilištu Loyola u New Orleansu. Bio je blizak prijatelj libertarijanske ikone Murraya Rothbarda. Walter je seniorski suradnik (senior fellow) na Institutu Ludwig von Mises u Auburnu, Alabami (SAD).

Razgovor sa Davidom Friedmanom, 8. dio: Sprovođenje mašinerije slobode u realnost i načini promovisanja libertarijanizma

Razgovor sa doktorom Davidom Friedmanom o nekim od rješenja njegove verzije anarho-kapitalizma, o potencijalnim problemima anarho-kapitalizma, kao i mogućim načinima ostvarenja slobodnog društva.  Osmi dio: Sprovođenje mašinerije slobode u realnost i načini promovisanja libertarijanizma.

Intervjuisao Jadranko Brkic.  Hong Kong, 21. maj, 2014.

Video: 

Razgovor sa Davidom Friedmanom, 7. dio: Kejnzijanizam, Čikaška škola, Austrijska škola, i Anarho-kapitalizam

Razgovor sa doktorom Davidom Friedmanom o nekim od rješenja njegove verzije anarho-kapitalizma, o potencijalnim problemima anarho-kapitalizma, kao i mogućim načinima ostvarenja slobodnog društva.  Sedmi dio: Kejnzijanizam, Čikaška škola, Austrijska škola, i Anarho-kapitalizam.

Video: 

Razgovor sa Davidom Friedmanom, 6. dio: Rješavanje sudskih žalbi, neagresija prema djeci, i nulta uloga za državu

Razgovor sa doktorom Davidom Friedmanom o nekim od rješenja njegove verzije anarho-kapitalizma, o potencijalnim problemima anarho-kapitalizma, kao i mogućim načinima ostvarenja slobodnog društva.  Šesti dio: Rješavanje sudskih žalbi, neagresija prema djeci, i nulta uloga za državu.

Intervjuisao Jadranko Brkic.  Hong Kong, 21. maj, 2014.

Video: 

Razgovor sa Davidom Friedmanom, 5. dio: Zaštitne agencije nasuprot reketarskih bandi i način odbrane od država

Razgovor sa doktorom Davidom Friedmanom o nekim od rješenja njegove verzije anarho-kapitalizma, o potencijalnim problemima anarho-kapitalizma, kao i mogućim načinima ostvarenja slobodnog društva.  Peti dio: Zaštitne agencije nasuprot reketarskih bandi i način odbrane od država.

Intervjuisao Jadranko Brkic.  Hong Kong, 21. maj, 2014.

(video na dnu transkripta)

Video: 

Razgovor sa Davidom Friedmanom, 4. dio: Privatno i javno vlasništvo zemljišta

Razgovor sa doktorom Davidom Friedmanom o nekim od rješenja njegove verzije anarho-kapitalizma, o potencijalnim problemima anarho-kapitalizma, kao i mogućim načinima ostvarenja slobodnog društva.  Četvrti dio: Privatno i javno vlasništvo zemljišta.

Intervjuisao Jadranko Brkic.  Hong Kong, 21. maj, 2014.

Video: 

Razgovor sa Davidom Friedmanom, 3. dio: Ograničenja NAP principa neagresije i zaštita nezaštićenih

Razgovor sa doktorom Davidom Friedmanom o nekim od rješenja njegove verzije anarho-kapitalizma, o potencijalnim problemima anarho-kapitalizma, kao i mogućim načinima ostvarenja slobodnog društva.  Treći dio: Ograničenja NAP principa neagresije i zaštita nezaštićenih.

Intervjuisao Jadranko Brkic.  Hong Kong, 21. maj, 2014.

Video: 

Razgovor sa Davidom Friedmanom, 2. dio: Anarho-kapitalizam prirodnog prava i konsekvencijalni anarho-kapitalizam

Razgovor sa doktorom Davidom Friedmanom o nekim od rješenja njegove verzije anarho-kapitalizma, o potencijalnim problemima anarho-kapitalizma, kao i mogućim načinima ostvarenja slobodnog društva.  Drugi dio: Anarho-kapitalizam prirodnog prava i konsekvencijalni anarho-kapitalizam.

Intervjuisao Jadranko Brkic.  Hong Kong, 21 maj, 2014.

Video: