edukativno

Milton Friedman – Zakon o minimalnoj plaći

Nemoralno je reći da ljudima sa niskim kvalifikacijama nije dozvoljeno da rade. Milton Friedman govori o efektima minimalne plaće, razbijajući mit da je to dobra stvar.

Video: 

Izrabljivanje radnika u sweatshop korporacijama

Na Exeter univerzitetu u Engleskoj, izvršni direktor Ayn Rand instituta, Yaron Brook, snažno i uvjerljivo odgovara na studentovo pitanje o sweatshopovima: “Zar mizerno plaćanje rada u sweatshop korporacijama u zemljama u razvoju od strane zapadnih zemalja nije izrabljivanje siromašnih radnika?”

Video: 

Milton Friedman - Mit o besplatnom ručku

Milton Friedman analizira mit da država može pružiti proizvode i usluge na ničiji trošak.

Video: 

Milton Friedman - Ko ima korist od licenciranja?

Profesor Milton Friedman identifikuje korisnike propisa za licenciranje. "Naravno, mogli bismo reći da vodoinstalateri znaju bolje nego iko drugi zašto je potrošačima potrebna zaštita, ali ja sumnjam da je to razlog ​zašto oni posjećuju državne institucije. Oni su tamo jer žele da budu zaštićeni od "nelojalne" konkurencije. A vi znate šta to nelojalna konkurencija. To je svako ko naplaćuje manje od vas". 

Video: 

Esencijalni Hayek: Ekonomski usponi i padovi

U ovom videu istražujemo Hayekov rad na ekonomskim usponima i padovima, za koje je dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju 1974. godine. Hayek ističe da učestao pogrešan zaključak o većoj ekonomiji je da su ekonomski padovi - recesije - uzrokovane premalom ukupnom potražnjom. Na to se nadodaje slijedeći pogrešan zaključak da je odgovarajući lijek za recesije skup vladinih politika koje povećavaju potražnju.

Video: 

Ko doista plaća korporacijske poreze?

Ko doista plaća korporacijske poreze? Plaćaju ih ljudi, na ovaj ili onaj način. Pogledajte kako nobelovac i ekonomista Milton Fridman testira argument da se porezi na korporacije i lični porezi razlikuju.

Video: 

Zašto kapitalizam funkcioniše?

Kulturna oslikavanja kapitalizma su gotovo sva negativna. Na primjer, tu je Monopolski lik sa cilindričnim šeširom i cigarom. Zatim tu je Gordon Gecko koji kaže: "Pohlepa je dobra stvar." I od nedavno, tu je hedonizam "Vuka Wall Street-a." Poruka je jasna: kapitalizam je sebičan. Socijalizam, ili nešto slično tome, je nesebičan. U stvari, istina je suprotna. Poznati društveni kritičar George Gilder nudi slijedeći potresan uvid: kapitalizam, u svojoj srži, je prvi izraz altruizma; što znači, izraz davanja. Preduzetnik može uspjeti samo zadovoljavajući potrebama kupca. To je razlog zašto kapitalizam, i samo kapitalizam, može stvoriti prosperitet za kojim žude sva društva, i zašto su svi ostali ekonomski sistemi osuđeni na neuspjeh.

Video: 

Esencijalni Hayek: Ko je Friedrich Hayek?

Ovaj video je dio projekta Fraser instituta o predstavljanju ideja Friedricha Hajeka. U ovom videu izlažemo pregled Hayekovog života, njegova postignuća, kao i događaje koji su uticali na njegovo razmišljanje. Presentirao Donald J. Boudreaux. Izvor: The Fraser Institute YouTube kanal.

Video: 

Šta to znači kada političari kažu da su pro-biznis orjentirani? - Learn Liberty

“Pro-Biznis” može značiti nekoliko različitih stvari kada izađe iz usta političara. To bi moglo značiti da žele da dozvole slobodnom tržištu da stvara što je više moguće radnih mjesta, ili bi moglo značiti da žele da tretiraju ekonomiju kao mašinu, da povlačenjem poluga i pritiskanjem tastera biraju dobitnike i gubitnike. Mercatusov viši naučni saradnik Matthew D. Mitchell objašnjava. Izvor: LearnLiberty.org

Video: 

5 dodatnih mitova o ekonomiji koji još uvijek nisu izumrli

5 dodatnih mitova o ekonomiji koji još uvijek nisu izumrli

Autor: Corey Iacono