regionalno

Hrvatska je ekonomski najrazvijenija zemlja Europe

Hrvatska je ekonomski najrazvijenija zemlja Europe. Zvuči kao nešto u što moramo prvo sebe uvjeriti. Gledajući njezin potencijal, ona doista to može postati. Ne postoji važnija pretpostavka razvoja ekonomije od optimizma. Optimizam je varijabla koja nedostaje našem kalimerskom (uvijek je kriv netko drugi) mentalitetu. Treba stalno imati na pameti da je vrijeme jedini resurs kojeg više nemamo. Koji su to resursi koji Hrvatsku čine najboljom ili koje ima, a ne koristi njihov puni potencijal?

Upravne pristojbe - Centar za javne politike i ekonomske analize

Ukinimo pristojbe biljege izložimo u filatelističke muzeje – jasna je poruka Centra za javne politike i ekonomske analize (CEA).

 
Petar Vušković ispred Centra za javne politike i ekonomske analize za emisiju Informer (NOVA TV)

Jasno je da u Hrvatskoj postoji visoka porezna presija, jasno je da i nova kozmetička porezna reforma neće potaknuti značajnije investicijsku klimu. Jasno je da poslovanje poslovnih subjekata dodatno kompliciraju administrativne procedure, međutim ostaje nejasno što poslovni subjekti plaćaju kad plaćaju upravne pristojbe.

Video: 

Naplata potraživanje predstavlja velik pothvat za poduzeća

Naplata potraživanja predstavlja velik pothvat za poduzeća, ukoliko ne uspiju naplatiti svoja potraživanja normalnim uzajamnim tržišnim odnosima. Ostaje im naplata potraživanja preko sudskih sporova koji su skupi i dugotrajni. U tim slučajevima poduzetniku se vrlo često više isplati otpisati nego voditi dug sudski spor. Sasvim je jasno da likvidnost predstavlja krvotok koji ubrzava ili usporava hrvatsko gospodarstvo.

Video: 

Mit o uspješnosti Jugoslavije

Ovaj video namijenjen je svima nama, a posebno onima koji misle da je jugoslovenska ekonomija za vrijeme Tita bila izgrađena na stabilnim temeljima. Ako pogledamo i analiziramo ekonomske pokazatelje, moramo priznati da je ideja o robusnosti jugoslovenske ekonomije bila iluzija i da je “blagostanje” o kojem mnogi jugonostalgičari danas govore bilo pozajmljeno na račun budućih generacija.

 
Izvor: YouTube.
 
Video: 

Govor Ivana Pernara o vanjskoj politici Hrvatske

Ivan Pernar u Hrvatskom saboru govori o Hrvatskoj spoljnoj politici, EU i NATO.

Video: 

Neefikasna javna uprava može biti uteg za poduzetnike - Centar za javne politike i ekonomske analize

"Neefikasna javna uprava može biti uteg za poduzetnike. Potrebno je navesti i primjere. Centar za javne politike i ekonomske analize želi skrenuti pozornost na povećanje svijesti poduzetnika i građana o cijeni javnih usluga. Stoga smo pokrenuli projekt „Poduzetnička inicijativa“ kojime pozivamo poduzetnike da nam na info@cea-policy.hr prijave prepreke i opterećenja slobodi poslovanja" kazu u Centru za javne politike i ekonomske analize.  Izvor: Centar za javne politike i ekonomske analize.
 
Petar Vušković, potpredsjednik CEA – nastup u HRT4 (video snimka u 3 dijela)
 
Video: 

Mene ba - Damir Nikšić o svojoj liberalnoj kandidaturi za Načelnika Opštine Centar Sarajevo

Damir Nikšić, gost u emisiji Specijal na TV KISS, govori o svojoj liberalnoj kandidaturi za Načelnika Opštine Centar, Sarajevo.  Voditelj Tvrtko Milovic.

Video: 

Ivan Bertović o neoliberalnom kapitalizmu u emisiji Bitno

"Želimo li biti siromašni u bogatom društvu ili ravnopravni u siromašnom društvu?"  Ivan Bertović iz Centra za javne politike i ekonomske analize (CEA) govori o neoliberalnom kapitalizmu u emisiji "Bitno", Mreža TV, 19. 5. 2016.

Video izvor: MrezaTV YouTube kanal.
 

Video: 

Porez na nekretnine - ISTINA

Porezom na nekretnine država postaje vlasnikom vaše nekretnine, a vi je imate pravo koristiti sve dok na nju plaćate NAJAM u obliku poreza.  

"Porez na nekretnine je kao kredit koji nikada niste podigli ali ga morate cijeli život otplaćivati državi."

Izvor: Velimir Gašparić YouTube kanal.

Video: 

Saša Radulović - Priča o Vršačkim vinogradima

Saša Radulović o tome kako je država Srbije pokušala da proda Vršačke vinograde, a što je on kao Ministar Privrede zaustavio. Radulović kaže da je to samo jedan primjer pljačkaških privatizacija u Srbiji, proces koji se i dalje nastavlja.

Video: