hrvatska

Udruga Lipa - Crna knjiga trošenja javnog novca

Gdje nestaje novac poreznih obveznika? „Crna knjiga trošenja javnog novca“ dokumentirat će sve slučajeve netransparentnog i neefikasnog trošenja novca poreznih obveznika poput dvostrukih farbanja tunela, kupnje novih automobila za političare ili gradnje mostova koji ne vode nigdje. Šutnjom pristajemo na ovakav način vođenja države i trošenja našeg novca. Podržite Lipu i Crnu knjigu!

Izvor: Udruga Lipa YouTube kanal.

Video: 

Hrvatska je ekonomski najrazvijenija zemlja Europe

Hrvatska je ekonomski najrazvijenija zemlja Europe. Zvuči kao nešto u što moramo prvo sebe uvjeriti. Gledajući njezin potencijal, ona doista to može postati. Ne postoji važnija pretpostavka razvoja ekonomije od optimizma. Optimizam je varijabla koja nedostaje našem kalimerskom (uvijek je kriv netko drugi) mentalitetu. Treba stalno imati na pameti da je vrijeme jedini resurs kojeg više nemamo. Koji su to resursi koji Hrvatsku čine najboljom ili koje ima, a ne koristi njihov puni potencijal?

Upravne pristojbe - Centar za javne politike i ekonomske analize

Ukinimo pristojbe biljege izložimo u filatelističke muzeje – jasna je poruka Centra za javne politike i ekonomske analize (CEA).

 
Petar Vušković ispred Centra za javne politike i ekonomske analize za emisiju Informer (NOVA TV)

Jasno je da u Hrvatskoj postoji visoka porezna presija, jasno je da i nova kozmetička porezna reforma neće potaknuti značajnije investicijsku klimu. Jasno je da poslovanje poslovnih subjekata dodatno kompliciraju administrativne procedure, međutim ostaje nejasno što poslovni subjekti plaćaju kad plaćaju upravne pristojbe.

Video: 

Naplata potraživanje predstavlja velik pothvat za poduzeća

Naplata potraživanja predstavlja velik pothvat za poduzeća, ukoliko ne uspiju naplatiti svoja potraživanja normalnim uzajamnim tržišnim odnosima. Ostaje im naplata potraživanja preko sudskih sporova koji su skupi i dugotrajni. U tim slučajevima poduzetniku se vrlo često više isplati otpisati nego voditi dug sudski spor. Sasvim je jasno da likvidnost predstavlja krvotok koji ubrzava ili usporava hrvatsko gospodarstvo.

Video: 

Govor Ivana Pernara o vanjskoj politici Hrvatske

Ivan Pernar u Hrvatskom saboru govori o Hrvatskoj spoljnoj politici, EU i NATO.

Video: 

Neefikasna javna uprava može biti uteg za poduzetnike - Centar za javne politike i ekonomske analize

"Neefikasna javna uprava može biti uteg za poduzetnike. Potrebno je navesti i primjere. Centar za javne politike i ekonomske analize želi skrenuti pozornost na povećanje svijesti poduzetnika i građana o cijeni javnih usluga. Stoga smo pokrenuli projekt „Poduzetnička inicijativa“ kojime pozivamo poduzetnike da nam na info@cea-policy.hr prijave prepreke i opterećenja slobodi poslovanja" kazu u Centru za javne politike i ekonomske analize.  Izvor: Centar za javne politike i ekonomske analize.
 
Petar Vušković, potpredsjednik CEA – nastup u HRT4 (video snimka u 3 dijela)
 
Video: 

Ivan Bertović o neoliberalnom kapitalizmu u emisiji Bitno

"Želimo li biti siromašni u bogatom društvu ili ravnopravni u siromašnom društvu?"  Ivan Bertović iz Centra za javne politike i ekonomske analize (CEA) govori o neoliberalnom kapitalizmu u emisiji "Bitno", Mreža TV, 19. 5. 2016.

Video izvor: MrezaTV YouTube kanal.
 

Video: 

Porez na nekretnine - ISTINA

Porezom na nekretnine država postaje vlasnikom vaše nekretnine, a vi je imate pravo koristiti sve dok na nju plaćate NAJAM u obliku poreza.  

"Porez na nekretnine je kao kredit koji nikada niste podigli ali ga morate cijeli život otplaćivati državi."

Izvor: Velimir Gašparić YouTube kanal.

Video: 

Liberali u N1 Pressingu: Davor Huić, Admir Čavalić i Mihailo Gajić

Političari uvijek puno obećavaju, a najviše obećavaju pred izbore. Sva njihova obećanja padaju na teret građana. Svakom kupnjom nekog proizvoda i svakim korištenjem neke usluge, pri svakoj isplati plaće ili dobiti, mi u jednom dijelu plaćamo i obećanja političara, bila ona ispunjena ili ne. Koliko nas sve to košta i tko od rada političkih struktura ima više koristi – stanovništvo ili sami političari govorili su večerašnji gosti Davor Huić, Admir Čavalić i Mihailo Gajić.  Izvor: N1 YouTube kanal.

Video: 

Hrvatska nevladina udruga Lipa predstavila "Brojač javnog duga"

Prema zadnjim podacima hrvatski javni dug, koji bi do kraja 2015. godine mogao dosegnuti kritičnu točku od 90% BDP-a, raste brzinom od 443,66 kuna u sekundi i do danas je narastao na gotovo 290 milijardi kuna. Svaki stanovnik Republike Hrvatske zadužen je za više od 67 tisuća kuna, a svaka zaposlena osoba više od 187 tisuća kuna.

Brojač javnog duga građani grada Zagreba će u narednim mjesecima moći vidjeti na pet LED displaya – dva na Trgu bana Jelačića, te po jednom na Cvjetnom trgu, Maksimirskoj ulici i na Vrbanima. Osim javnoga duga, građani će na Brojaču moći vidjeti i koliki je javni dug po stanovniku te javni dug po zaposlenome.

Video: