Edukacija

Edukacija nije isto što i školovanje

Da li se škola ikada činila poput zatvora? Da li se ikada činila kao mašina čija namjena i ciljevi su bili drugačiji od vaših? Ovakvo razmišljanje nije rijetkost, i osvrt na razvoj škole objašnjava zašto. Radije nego alat za edukaciju, škola kakvom je danas poznajemo je počela kao način da se proizvode poslušni i odani podanici, vojnici, radnici. Ona nikada nije bila namijenjena za razvijanje uma na smisaon način. Edukacija i školovanje su često conflated, ali postoje mnoge važne razlike između to dvoje. Profesor Steven Davies argumentuje da škole nisu suited predviđene za edukaciju, i da je krajnje vrijeme da se odmaknemo od ideje da je škola jedina opcija za pružanje edukacije.

Izvor: Learn Liberty

Video: 

Milton Friedman o edukacijskim vaučerima

“Odgovornost za edukaciju djece je na njihovim roditeljima. A da bi se to pitanje učinilo roditeljskim, morate da imate situaciju u kojoj su roditelji slobodni da biraju škole u koje će njihova djeca da idu. To danas nije slučaj. Danas, škole biraju djecu. Djeca se dodjeljuju školama na osnovu geografije. Po tome gdje oni žive. I u suštini vi imate situaciju da škole biraju djecu. Kao što sam rekao 1955., uzmite iznos novca koji mi sada trošimo na obrazovanje, razdijelite ga na broj djece, i dajte taj novčani iznos svakom roditelju.” Isječak iz intervjua sa Hillsdale College predsednikom Larri Arnn, 22. maja 2006. godine u kojem Milton Friedman objašnjava dinamiku situacije kada roditelji imaju moć da izaberu najbolju obrazovnu opciju za svoju djecu. Video izvor: LibertyPen YouTube kanal. Preveo Jadranko Brkić.

Video: 

Studentski list Ekonomist

studentski list "Ekonomist"Konačno nađoh malo vremena i inspiracije da dokumentujem jedan plemeniti projekat i iskažem riječi podrške mladim ljudima koji stoje iza njega.


Naime radi se o nedavno realizovanoj inicijativi studenata sa Ekonomskog Fakulteta u Tuzli, kada su nas prijatno iznenadili sa publikacijom prvog izdanja studentskog lista “Ekonomist.” Riječ je o prelijepo dizajniranom tisku u obliku magazina, koji na svojih 30 strana sadrži mnoštvo informativnih članaka sa idejama studenata, informacijama, i savjetima u poljima ekonomije, obrtništva, marketinga, bankarstva, edukacije, i slično.