libertarijanizam

Šta je to klasični liberalizam/libertarijanizam?

U slijedecem videu Dr. Nigel Ashford, sa Instituta za Humane Nauke (IHS) u George Mason Univerzitetu, objašnjava 10 osnovnih principa klasičnoliberalnog-libertarijanskog viđenja društva i ispravne uloge države:

1) Sloboda kao primarna politička vrijednost

2) Individualizam

3) Skepticizam prema vlasti

4) Vladavina zakona

5) Civilno društvo

6) Spontani poredak

7) Slobodno tržište

8) Tolerancija

9) Mir

10) Ograničena država

Video: 

Novogodišnja Rezolucija Jednog Libertarijanca za 2011 Godinu

Evo nas na početku 2011 godine što znači da je vrijeme početi sa ispunjavanjem novogodišnjih rezolucija koje smo sami sebi obećali. U neka tipčna obećanja spadaju rezolucije da se smrša, da se počne vježbati, da se prestane pušiti ili piti, da se postignu bolje ocjene u školi, da se počne štediti novac, i slično.  Dok bih se ja ove godine svakako mogao založiti za gubitak nekoliko neželjenih kilograma, zatim za trošenje manje vremena na kompjuteru, kao i za češće gibanje, to nisu rezolucije sa kojima želim da vas dosađujem. Umjesto toga želim vam reći o mojoj Libertarijanskoj Novogodišnjoj Rezoluciji.

Ron Paul o Libertarijanizmu - John Stossel 20/20 Intervju

John Stossel Intervjuiše Republikanskog Libertijca Ron Paula o individualnoj slobodi, korištenju opojnih droga, prostituciji, i homoseksualnim brakovima.  Ovo je odličan video o libertarijanskoj perspektivi.

(video publicirao peacespeech youtube channel)

(volonter prevodioc potreban)

Video: 

Milton Friedman o Libertarijanizmu

Koji su elementi libertarijanskog pokreta i kako jedan od njegovih najčuvenijih zagovarača Milton Friedman aplicira ista načela na aktuelne probleme u Sjedinjenim Državama i svijetu?

(gledajte ostatala 4 dijela ovog intervjua na RCO64 youtube kanalu)

(potreban volonter prevodioc)

Video: 

Libertarijanizam je Neprijatelj Sveg Rasizma

Ron Paul objašnjava kako je individualizam neprijatelj svih vrsta rasizma.

(video preveo, obradio i publicirao CowboyBebop2012 youtube channel)

Video: 

Zašto korisimo riječ "Libertijac" i "Klasični Liberal" da opišemo "Liberalnu" politiku?

U svome originalnom značenju, riječ "Liberal" asocira sa 1. maksimalnom slobodom pojedinca, gde su svi pojedinci slobodni da žive svoje živote na način koji odaberu i da se neometano bave ekonomskim poslovima, i 2. minimalnom vladom, ograničenom na zaštitu individualnih sloboda (održavanje jake vojske i policije) i posredovanje u sporovima (pravosudni sistem).