Zdravstvena zaštita nije ljudsko pravo

Doktor medicine i američki senator Rand Paul objašnjava zašto zdravstvena zaštita nije ljudsko pravo, izlažući stav da niko ne posjeduje trud drugih ljudi. "Ako sam ja ljekar u vašoj zajednici i vi kažete da imate pravo na zdravstvenu zaštitu, da li imate pravo pozvati policiju da razvali moja kućna vrata, istjerati me na ulicu i natjerati me da se brinem o vama? To je na kraju ono što bi bilo pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu. Ako vjerujete u pravo na zdravstvenu zaštitu, vi time u osnovi vjerujete u upotrebu sile da se obvezuje neko dugi da izvršava vaše komande."

Izvor: Bernie Sanders YouTube kanal.

Transkript:

U vezi sa idejom da li imate pravo na zdravstvenu zaštitu, vi morate da shvatite šta to podrazumijeva. To nije apstrakcija. Ja sam ljekar. To znači da imate pravo da dođete u moju kuću i regrutirate me. To znači da vjerujete u ropstvo. To znači da ćete da porobite ne samo mene, već i čistaćicu u mojoj bolnici, osobu koja čisti moju kancelariju, asistente koji rade u mojoj kancelariji, medicinske sestre.

U suštini, jednom kada implicirate vjeru u pravo na nečije usluge, da li imate pravo na vodoinstalacije? Da li imate pravo na vodu? Da li imate pravo na hranu? Vi time u suštini govorite da vjerujete u ropstvo. Time govorite da vjerujete u uzimanje i otuđivanje od drugih ljudi. Osnivački dokumenti naše zemlje su bili veoma jasni po ovom pitanju. Imate pravo da tražite sreću, ali nemate garancije za fizičku udobnost. Nema garancija za posjedovanje konkretnih ugodnosti. Da bi država dala nešto konkretno, ona mora to prvo da uzme od nekoga. To podrazumijeva prijetnju silom.

Ako sam ja ljekar u vašoj zajednici i vi kažete da imate pravo na zdravstvenu zaštitu, da li imate pravo pozvati policiju da razvali moja kućna vrata, istjerati me na ulicu i natjerati me da se brinem o vama? To je u krajnjem smislu ono što bi bilo pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu. Ako vjerujete u pravo na zdravstvenu zaštitu, vi time u osnovi vjerujete u upotrebu sile da se obvezuje neko dugi da izvršava vaše komande.

Samo zato što je plemenita stvar da vjerujemo da smo tome obavezni kao hrišćani, mi smo tome dužni prema Hipokratovoj zakletvi (poštivanje specifičnih etičkih standarda), mi smo to uvijek radili. Od početka moderne medicine uvijek smo pružali 100 postotni pristup njezi. Ja to radim u zamjenu za privilegije. Ja to radim zato što vjerujem u Hipokratovu zakletvu. Ali moja bolnica meni takođe kaže da ja mogu raditi u ovoj bolnici samo ako se slažem sa tim da njegujem sve one koji budu dolazili kao hitni slučajevi. I ja sam to uvijek činio. Ljudi su uvijek imali 100 postotni pristup našoj hitnoj službi. To je dakle za hitne slučajeve – to nije najbolje mjesto za primarnu zdravstvenu zaštitu, svi se slažemo s tim. Ali mi smo uvijek imali 100 posto besplatan pristup …

 

Preveo Jadranko Brkić

 

Video: 

Komentari

Objavi novi komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Ovo pitanje je za potvrdu da ste vi validan korisnik i da onemogucimo automatizirane spam poruke.