Yaron Brook - Šta znači biti patriota?

Yaron Brook odgovara na pitanje šta znači biti patriota. “Ja nisam patriota ako biti patriota znači samo otvoriti srce i voliti Ameriku zbog njene geografije. Ja sam patriota samo u mjeri u kojoj ova zemlja živi dosljedno po svojem utemeljivačkom principu. Samo u mjeri u kojoj ova zemlja štiti prava pojedinca. Samo u mjeri u kojoj ova zemlja jeste zemlja koja je individualistička, koja štiti pojedinca, koja vrjednuje pojedinca.” Yaron Brook Show

 Izvor: Yaron Brook YouTube kanal.

Transkript:

Ja nisam patriota ako biti patriota znači samo otvoriti srce i voliti Ameriku zbog njene geografije. Ja sam patriota samo u mjeri u kojoj ova zemlja živi dosljedno po svojem utemeljivačkom principu. Samo u mjeri u kojoj ova zemlja štiti prava pojedinca. Samo u mjeri u kojoj ova zemlja jeste zemlja koja je individualistička, koja štiti pojedinca, koja vrjednuje pojedinca. Ali ovo kolektivističko smeće koje izlazi iz usta predsjednika Sjedinjenih Američkih Država me ne podstiče da budem patriota. Stvarno? Јa bih trebao da osjećam (patriotizam) u bilo koje vrijeme kada neki Amerikanac osjeća bol? Ne, ja to ne osjećam.

Ja volim ovu zemlju. Imigrirao sam u ovu zemlju jer volim ovu zemlju. Jer ova zemlja predstavlja slobodu. Ona predstavlja individualizam. Ona predstavlja individualna prava. I ona je utemeljena sa svrhom da zaštiti ta prava. To je mjera u kojoj je volim. (Ali) u mjeri u kojoj ova zemlja postane socijalistička, u mjeri u kojoj ova zemlja postane etatistička, u mjeri u kojoj ova zemlja postane kolektivistička, ja ću se boriti protiv nje.

 

Preveo Jadranko Brkić

Video: 

Komentari

Objavi novi komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Ovo pitanje je za potvrdu da ste vi validan korisnik i da onemogucimo automatizirane spam poruke.