Ron Paul - Suprotstavimo se fašizmu desnice i ljevice

autor Ron Paul

Nakon nedavnih sukoba između grupe alt-right (alternativna desnica) i grupe Antifa, neki libertarijanci su raspravljali koju grupu oni trebaju da podrže. Odgovor je jednostavan: nijednu. Alt-right i njeihovi ljevičarski protivnici su dvije strane istog autoritarnog novčića.

Alt-right uzdiže rasni identitet na štetu individualnog identiteta. Rasna opsesija ih navodi ih da podrže masivno upletanje vlade u ekonomiji u korist članova favorizovane rase. Oni takođe favorizuju ogromnu potrošnju na socijalnu pravdu, sve dok to funkcioniše kao sistem rasnog plijena. Neki istaknuti alt-right lideri čak podržavaju abortus kao način ograničavanja populacije manjinskog stanovništva. Niko ko iskreno podržava individualnu slobodu, imovinska prava, ili prava na život ne može imati bilo kakve simpatije za ovu vrstu rasnog kolektivizma.

Antifa, kao i svi marksisti, uzdiže klasni identitet na štetu individualnog identiteta. Antifa pristalice vjeruju da vlada mora upravljati privredom jer će u suprotnom radnici biti iskorišćeni od strane pohlepnih kapitalista. Ova vjera u centralno planiranje ignoriše ekonomsku realnost, kao i realnost da na slobodnom tržištu poslodavci i radnici dobrovoljno rade zajedno u obostranu korist. Jedino kada vlada interveniše u privredi su mogući uslovi da kroni kapitalisti imaju priliku da iskoriste radnike, potrošače i poreske obveznike. Nažalost, mnogi sa lijeve strane brkaju rezultate "mješovite ekonomije" sa slobodnim tržištem.

Ironično, neuspjeh kejnzijanskog modela ekonomske autoritarnosti, koji promovišu ekonomisti establišmenta, kao što su Paul Krugman, su odgovorni za uspon grupa alt-right i Antifa. Uprkos nedavnom (i vjerovatno kratkotrajnom) preokretu u nekim sektorima privrede, mnogi Amerikanci nastavljaju da se bore sa nezaposlenošću i urušenjem životnog standarda izazvanog bankom Federalnih Rezervi. Istorija pokazuje da ekonomske teškoće ponukavaju mnoge da prate demagoge koji nude jednostavna rješenja i pri ruci prigodne žrtvene jarce za krivce.

Ljevičarski demagozi uzimaju za krivce preduzeća i najbogatije - "1%", ignorišući razliku između onih koji su svoje bogatstvo stvorili služeći potrošače i onih koji su se obogatili manipulisanjem političkih procesa. Desničarski demagozi vide krivce u imigrantima i manjinama, ignorišući kako te grupe pate u postojećem sistemu i koliko su nesrazmerno negativno pogođeni politikama kao što su rat protiv droge i militarizacija policije.

Kako Kejnzijansko-Krugmanska imperija velike vlae i fiat valuta pada, sve više ljudi će biti privučeno ka autoritarnosti, što dovodi do povećanja nasilja. Jedini način da se osigura da sadašnji sistem ne bude zamijenjen nečim još gorim je da mi koji znamo istinu da se potrudimo još više u širenju ideja slobode.

Dok bismo trebali bi da budemo spremni da formiramo koalicije sa pojedincima dobre volje širom političkog spektra, mi nikada ne smijemo stati uz rame ni sa kim ko promoviše nasilje kao rješenje za društvene i ekonomske probleme. Moramo se takođe protiviti bilo kakvim pokušajima korištenja nasilja od strane ekstremista kao opravdanje za proširenje policijske države ili narušavanje slobode govora. Zakoni protiv govora mržnje predstavljaju opasan presedan za cenzuru govora koji je nepopularan među vladajućom elitom i dubokom državom - vladarima iza sjene. (deep state)

Libertarijanci imaju nekoliko prednosti u ideološkoj borbi nad onim sa čim ćemo zamijeniti Kejnsov model blagostanja. Prvo, mi ne trebamo pribjegavati traženju žrtvenog krivca i demagogiji, jer imamo istinu o državi blagostanja i ratovanja i istinu o banci Federalnih Rezervi na našoj strani. Mi takođe nudimo realnu način da se povrati prosperitet. Ali naša najveća prednost je u tome, dok autoritarnost dijeli ljude po rasi, klasi, religiji i drugim razlikama, cilj unapređenja slobode ujedinjuje sve one koji traže mir i prosperitet.

 

Izvor: Ron Paul Institute for Peace and Prosperity

Preveo Jadranko Brkić
 

Komentari

Objavi novi komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Ovo pitanje je za potvrdu da ste vi validan korisnik i da onemogucimo automatizirane spam poruke.