„Studiraj na engleskom, živi u Pragu!“


Novi diplomski studij Austrijske škole ekonomije u srcu Europe

Intervju s profesorom Josefom Šímom 

Slika: Josef Šíma, (denik.cz)

 
CEVRO institut, potpuno akreditirano sveučilište u Pragu, ima novi studijski program na raspolaganju. Od jeseni 2016. može se diplomirati  filozofija, politika i ekonomija – PPE. Taj se program po prvi put ponudio 1920ih godina na sveučilištu u Oxfordu. Postoji puno sveučilišta koja nude taj studijski program. Međutim danas diljem svijeta postoji samo mali broj ustanova koje propagiraju  Austrijsku ekonomiju kao osnovu u ovim studijima. Institut CEVRO u Pragu jeste takva ustanova. Na ovu temu, s predsjednikom instituta i utemeljiteljem programa profesorom Josefom Šímom razgovarao je Dominik Ešegović.

DE: Profesore Šíma, voditelj PPE-programa na sveučilištu Duke, Michael Munger, već je promovirao Vaš diplomski program u jednom videu
Što čini  studij PPE-a tako zanimljivim za mlade akademike i studente?

Profesor Šíma: Nudimo magisterij koji je dostupan svim postdiplomcima iz svih disciplina. Današnja hiperspecijalizacija ljudima najčešće ne omogućuje prepoznati stvarne probleme. Nudimo jedinstveni miks različitih disciplina, naglašujući važnost slobode i vlasništva. Držat ćemo nastavu iz političke filozofije kako bismo osigurali da studenti steknu razumijevanje za velike povijesne bitke na polju političkih ideja (sloboda nasuprot ugnjetavanja); pritom dajemo uvid u politiku kako bi studenti dobili cjelovit pristup funkcioniranju političkih sustava; najzad nam je gospodarstvo pri srcu jer je njegovo razumijevanje neophodno za analizu posljedica političkih odluka – u to pada i  utjecaj poreza, inflacije i suvremenih regulacija.  Sve to nudimo u našoj prekrasnoj ustanovi u povijesnom središtu Praga. Naš program je posebice usmjeren onima koji se interesiraju za Austrijsku školu ekonomije ili koji se zanimaju za proučavanje reformi i/ili političke tranzicije. Naš je program veoma internacionalan. Imamo međunarodni nastavnički kadar i studente: 50% naših studenata će dolaziti iz SAD-a i Kanade, a ostatak iz Češke, Njemačke i iz cijelog svijeta.

DE: Kakvi su uvjeti za upis studija? 

Profesor Šíma: Mi primamo bilo koga tko ima završen preddiplomski studij, kao i ozbiljan interes za ovu oblast studija. Na našoj web stranici možete pronaći jednostavan obrazac za aplikaciju. Kandidat treba priložiti kratko pismo motivacije u kojem će da obrazloži svoju odlučnost i interes za naš PPE Master program. Budući da se program odvija na engleskom jeziku, očekuje se solidno znanje engleskog jezika.

DE: Kada počinje studij i koliko traje? 

Profesor Šíma: Naša se akademska godina je podijeljena u tri trimestra. Studenti mogu dovršiti ovaj program već u godinu dana. Studij počinje ove godine u jesen, a traje od početka desetog do sredine drugog mjeseca iduće godine. Proljetni trimestar traje od sredine drugog  mjeseca do sredine šestog mjeseca. Svaki trimestar se dijeli u dvanaest tjedana predavanja i šest tjedana za ispite. Treći , tj. zadnji trimestar počinje u šestom mjesecu iduće godine, a završiće početkom devetog mjeseca 2017.

DE: Koje ste nastavnike uspjeli privući za ovaj program? 

Profesor Šíma: Za ovaj program uspjeli smo sastaviti tim visikovrijednih znanstvenika i stručnjaka. Radi se baš o najboljim ekonomistima Austrijske škole na svijetu kao što su Peter Boettke (direktor FA Hayek PPE programa na Sveučilištu George Mason), zatim spomenuti Michael Munger (ravnatelj PPE-programa na Sveučilištu Duke), David Schmidtz (voditelj Centra za filozofiju slobode na Sveučilištu u Arizoni), bivši dekan Pravnog fakulteta na Sveučilištu u Ghentu, Boudewijn Bouckaert kao i bivši dekan Ekonomskog fakulteta na Sveučilišta u Pragu, Jiří Schwarz, zamjenik guvernera Češke narodne banke, Mojmir Hampl, Jörg Guido Hulsman, Aviezer Tucker s Harvarda, Stefan Kolev, Philipp Bagus, Detmara Doering i ostali.

DE: Ovaj popis izgleda veoma impresionirajuće. Koliko se plaća za ovaj master program? 

Profesor Šíma: Računamo s 8400 eura za čitav program. U međunarodnom akademskom kontekstu to je vrlo razuman iznos, čime smo pokazali da smo veoma konkurentni. No, nudimo i posebne stipendije nadarenim studentima, u slučaju da školarina prekoračuje njihove financijske mogućnosti. 

DE: Što čini Prag  tako atraktivnim studentima Austrijske škole?

Profesor Šíma: Nudimo mladim i pametnim studentima iz cijelog svijeta privatno i ekskluzivno obrazovanje sa našim istaknutim akademicima. Pragu stvarno nije potrebna posebna promocija. Tržišno orijentirani studenti, znanstvenici i ljubitelji povijesti znaju za događaje, konferencije i programe koji se događaju u Pragu. Također je poznato da je centar Praga jedan od najljepših na svijetu. Naše Sveučilište se nalazi u jednom od najboljih dijelova grada i nudi baš sve što je studentima potrebno.

DE: Vjerujete li da bi Prag u idućim godinama mogao postati novo središte Austrijske škole?

Profesor Šíma:  Prag već jest respektabilno mjesto za tržišno orijentirane znanstvenike. U proteklim godinama niti jedan drugi kraj Srednje Europe nije bio toliko posjećivan od strane predstavnika Austrijske škole. Sada je stiglo vrijeme da s PPE programom dosežemo novu razinu i da ponudimo jedinstvenu priliku za studij klasika Austrijske škole kao i njenih novijih varijacija.  Pokretanjem našeg programa nudimo svim studentima slobodarsku alternativu etatističkoj edukaciji koja se provodi kod velikog broja javnih sveučilišta.  Podržavamo sve koji su zainteresirani za ideje Hayeka, Misesa ili Rothbarda, te vrjednuju slobodu i podržavaju liberalnu znanost da apliciraju. Znam iz vlastitog iskustva kako je frustrirajuće za studente imati samo etatiste u različitim nijansama oko sebe te kada nema nikoga tko bi vas podržavao u proučavanju knjiga i autora koji vam se stvarno sviđaju.

Uvjereni smo da će se neki studenti koji se ove godine upisuju na naš fakultet biti u iskušenju da ostanu u Pragu. Također računamo s tim da će neki naši budući studenti PPE-a završavati svoje diplomske u SAD-u ili da će završavati doktorate. Ja osobno mislim da naši studenti imaju izvrsne izglede da nastave svoje studije drugdje, da počinju raditi kao nastavnici ili da se zaposle u jednoj struci koja im odgovara. Ako imate bilo kakvih pitanja ili ako ste zainteresirani za naš nastavni program, molim vas da posjetite našu web stranicu! Bilo bi nam iznimno drago primiti mlade talente posvećene školi Austrijske ekonomije ovdje u Pragu.

DE: Profesore Šíma, puno hvala na ovom intervjuu!

Intervju je prijevod sa stranice Freitum

Video: 

Komentari

Objavi novi komentar

Sadržaj ovog polja je privatan i neće biti javno prikazan.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Ovo pitanje je za potvrdu da ste vi validan korisnik i da onemogucimo automatizirane spam poruke.