siječnja 2015

Milton Friedman: Težnja ka jednakosti je jedino moguća davanjem prava nekim ljudima da uzimaju od drugih

Milton Friedman o slobodi od prinude nasuprot slobode na blagostanje. “Po mom mišljenju, društvo koje teži ka jednakosti prije nego ka slobodi neće ostvariti ni jednakost ni slobodu. A društvo koje teži prvo ka slobodi neće ostvariti jednakost, ali će završiti sa većim stepenom jednakosti nego bilo koja druga vrsta sistema koji je ikada razvijen. Taj zaključak je zasnovan kako na dokazima iz istorije, kroz istoriju, a takođe verujem i na osnovu obrazloženja koje, ako pokušate da pratite kroz implikacijame ciljanja prvo na jednakost, će vam postati jasno. Težiti ka jednakosti je moguće jedino davanjem prava nekim ljudima da uzimaju od drugih. I ono šta se na kraju desi kada težite ka jednakosti je to da A i B odlučuju šta će C raditi za D. Osim toga što će oni pri tom procesu uzeti dio provizije za sebe.” Video izvor: Common Sense Capitalism YouTube kanal.

Serbian/Croatian/Bosnian

Milton Friedman: You Can Only Aim at Equality by Giving Some People the Right to Take Things From Others

“A society that aims first for liberty will not end up with equality, but it will end up with a closer approach to equality than any other kind of system that has ever been developed. Now that conclusion is based both on evidence from history, across history, and also I believe on reasoning which, if you try to follow through the implications of aiming first at equality, will become clear to you. You can only aim at equality by giving some people the right to take things from others. And what ultimately happens when you aim at equality is that A and B decide what C shall do for D. Except that they take a little bit of a commission off on the way.” - Milton Friedman Source: Common Sense Capitalism YouTube channel.

Engleski

The only thing socialism has ever done for poor people is give them lots of company

The only thing socialism has ever done for poor people is give them lots of company. - Lawrence W. Reed

Engleski

Jedino što je socijalizam ikada uradio za siromašne je to da im je napravio mnogo društva

Jedino što je socijalizam ikada uradio za siromašne je to da im je napravio mnogo društva. - Lawrence W. Reed

Serbian/Croatian/Bosnian

ESFL leadership forum u Srbiji

Organizacija Evropski Studenti Za Slobodu u saradnji sa Libertarijanskim klubom - Libek raspisuju konkurs za sve zainteresovane studente i učenike završne godine srednjih škola u Srbiji za učešće u prvom ESFL leadership forumu u Srbiji.

Koji će se održati 07.02.2015. u prostorijama Libertarijanskog kluba - Libek. Za sve studente državnih ili privatnih univerziteta u Srbiji koji žele da postanu deo međunarodne mreže Studenata za slobodu. Ukoliko imate motivaciju da širite ideje liberalizma putem edukativnih programa, organizujete regionalne konferencije, javne debate i seminare, Evropski Studenti Za Slobodu su tu da vam pomognu u svakom koraku. Tražimo svesne i aktivne mlade građane sa liderskim potencijalom za širenje ideja slobodnog tržišta i individualnih sloboda u Srbiji.

Serbian/Croatian/Bosnian

Chinese Savings vs. American Spending

Author: Peter Wong
 

Engleski

Kineska štednja nasuprot američke potrošnje

Autor: Peter Wong

Serbian/Croatian/Bosnian