Udruženje građana MULTI

Udruženi sadržaj
Sloboda - Život - Imovina
Ažurirano: prije 27 minuta 11 sekundi

Uspješno završena Škola objektivizma “John Galt”

Uto, 30/05/2017 - 10:25

Udruženje “Multi” je u suradnji sa Balkanskim objektivističkim centrom iz Beograda uspješno realizovalo projekat prve škole objektivizma u Bosni i Hercegovini, pod nazivom “Ko je John Galt”. Školu je završilo ukupno deset polaznika prve generacije.

 

The post Uspješno završena Škola objektivizma “John Galt” appeared first on Multi.ba.

Kategorije: BiH

Esencijalni Hayek: Ko je Friedrich Hayek?

Pet, 21/04/2017 - 10:52

Ovaj video je dio projekta Fraser instituta o predstavljanju ideja Friedricha Hajeka. U ovom videu izlažemo pregled Hayekovog života, njegova postignuća, kao i događaje koji su uticali na njegovo razmišljanje. Presentirao Donald J. Boudreaux. Izvor: The Fraser Institute YouTube kanal.

Transkript:

Dobrodošli u video serijal Esencijalni Hajek. Ja sam Don Boudreaux, profesor ekonomije na George Mason univerzitetu, viši saradnik u Fraser institutu, i bloger na sajtu Cafe Hayek. Ovaj video je dio inicijative Fraser instituta da se ključne ideje F.A. Hayeka predstave u lako dostupnom formatu.

U ovom videu izlažemo pregled Hayekovog života, njegova postignuća, kao i događaje koji su uticali na njegovo razmišljanje.

Friedrich Hayek je rođen u Beču 8. maja, 1899. Kao mladić je tokom Prvog svjetskog rata služio u austrijskoj vojsci. Hayek je bio stacioniran na italijanskom frontu, gdje je njegovo iskustvo u borbi imalo dubok i odlučujući uticaj na njegov život. Nakon rata, Hayek se vratio u Beč i završio doktorate u pravu i političkoj nauci. Radeći kao mladi ekonomista u Austriji kasnih 1920-ih, Hayek je uzet pod okrilje istaknutog ekonomiste Ludwiga von Misesa i počeo je svoj rad istraživanja poslovnih ciklusa. Poslovni ciklusi, ili što su onda zvali trgovinski ciklusi, poznati su danas kao ekonomski usponi i recesije. Godine 1931., Hayek se preselio u Englesku, i pridružio fakultetu na Londonskoj školi ekonomije, gdje je njegovo istraživanje ekonomskih uspona i recesija dovelo do njegove rastuće slave, posebno u uslovima Velike depresije 1930-ih. Tokom ovog perioda, Hayek se sreo sa svojim najvećim intelektualnim rivalom, John Maynard Keyesom, koji je promovisao ideju da bi vlada mogla aktivno i uspješno upravljati ekonomijom. Hayek je tvrdio suprotno tome, da je ekonomija suviše komplikovana i da su informacije koje su potrebne da bi se donosile odluke previše decentralizovane za centralno planiranu ekonomiju da bude efikasna i efektivna.

Na kraju, većina ekonomista i političara prihvatili su Keynesov pogled na svijet i ulogu vlade, koji je postao dominantno ekonomsko razmišljanje u narednih četrdeset godina. Hayek je u velikoj mjeri ostao na marginama. Ali Hayekovo vrijeme u sjenci je bilo kratko. 1944., objavio je klasičnu knjigu ‘Put u ropstvo‘, koja je postala bestseler. Godine 1950, Hayek se preselio u Čikago univerzitet, gdje je objavio svoje drugo veliko djelo, ‘Poredak slobode‘. Kasnije godine će vidjeti objavljivanje još dvije velikoumne knjige: trodjelno djelo ‘Pravo, zakonodavstvo i sloboda‘, i 1988., ‘Fatalna uobraženost‘.

Godine 1974., Hayek je dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju, time konačno zaradivši profesionalno priznanje koje je izgubio sa svojim odbijanjem da prihvati kejnzijansku doktrinu. Godine 1991, raspad Sovjetskog Saveza je donijelo dodatne naznake ispravnosti Hayekovog mišljenja da centralno planiranje od strane vlada jednostavno ne može da funkcioniše.

Čitaocima zainteresovanim za istraživanje Hayekovih teorija u većoj dubini se predlaže da direktno čitaju njegove radove. Ja preporučujem počinjanje sa knjigom ‘Put u ropstvo’. Studenti ekonomije možda žele započeti sa Hayekovim uticajnim esejom iz 1945. ‘Upotreba znanja u društvu‘.

Da biste saznali više i besplatno preuzeti knjigu ‘Esencijalni Hayek’, posjetite www.essentialhayek.org

Preveo Jadranko Brkić (Sloboda i Prosperitet)

The post Esencijalni Hayek: Ko je Friedrich Hayek? appeared first on Multi.ba.

Kategorije: BiH

Održan Free Market Road Show u Tuzli

Sri, 19/04/2017 - 07:04

U Tuzli je uspješno održan drugi Free Market Road Show. FMRS je održan na Ekonomskom fakultetu u Tuzli, uz prisustvo 60 studenata i drugi zainteresovanih učesnika. Nakon uvodnog obraćanja prof. dr. Sabine Đonlagić Alibegović ispred menadžmenta Ekonomskog fakulteta, otvorene su panel diskusije. Tema ovogodišnjeg FMRS je „Svijet nakon Brexit-a i Trumpa“. Na datu temu su tokom prvog panela, izlagali Richard Zundritsch, Yaël Ossowski i Aleksandar Kokotović, uz moderaciju Admira Čavalića.

Zundritsch je upozorio na globalni rast populizma i nacionalizma, što može imati negativne posljedice na slobodu pojedinca i uopšteno tržišta. Napomenuo je da je o ovome već davno pisao ekonomski nobelovac Friedrich Hayek. Ossowski i Kokotović su iskazali određeni optimizam u vezi globalnih dešavanja, u kontekstu razvoja novih tehnologija i ekonomije dijeljenja, što omogućuje pojedincu da, bez obzira gdje se nalazio i kako živio, aktivno učestvuje na globalnom tržištu i/ili utječe na javno mijenje.

Uspješno održan FMRS u Tuzli.

Drugi panel je bio posvećen poreznim reformama, sa fokusom na Bosnu i Hercegovinu. Učesnici panela su bili Pieter Cleppe, Adis Muhović i Darjan Minov, uz moderaciju Merime Bećirović Cleppe je naglasio značaj fisalne decentralizacije tj. spuštanja fiskalnih nadležnosti na niže nivoe vlasti, prije svega opštine. Muhović je govorio o aktuelnim fiskalnim reformama u Bosni i Hercegovini, dok je Minov teorijski razmatrao pitnje moralnosti poreza.

U zadnjem dijelu FMRS-a se predstavio „Poreski kalkulator“. Riječ je o Internet aplikaciji koja omogućava građanima Bosne i Hercegovine da izračunaju koliko godišnje od svojih primanja, direktno ili indirektno, uplaćuju državi.

Free Market Road Show je organizovalo udruženje „Multi“ u suradnji sa Ekonomskim fakultetom u Tuzli, ESFL i ASEF studentskim udruženjima, te Austrian Economic Center iz Beča. Evropska FMRS turneja nastavlja dalje i planirano je da se ovi događaji održe u 45 gradova širom Evrope.

Više fotografija na: https://files.fm/u/48wuanm6#_

The post Održan Free Market Road Show u Tuzli appeared first on Multi.ba.

Kategorije: BiH